keskiviikko 18. elokuuta 2010

Jos pantaisiin vielä ripaus suhteellisuudentajua

Jyrki Kasvi kolumnoi käsitteestä enemmistön diktatuuri, jos kohta tarkoituksena taitaapi olla Timo Soinin näykkiminen vihjailemalla, että hän ajaisi kovaa enemmistövaltaa.

Vahinko kyllä hänen esimerkkinsä on niin kummallisesti valittu, että lukijaa alkaa mietityttää Jyrkin kyky asettaa asioita mittasuhteisiin. Hän nimittäin on rustannut valtuustokysymyksen, koska maailma on Espoossa niinkin pahasti rempallaan, että eräät elämänkatsomustietoa sekä vähemmistöuskontoja opiskelevat joutuvat kärsimään jopa kolmesta hyppytunnista viikossa verrattuna evlut koulutovereihinsa.

Koska Soini samaisessa kokouksessa erehtyi mainitsemaan, että hänen käsityksensä mukaan asia olisi hoidettava siten, että kokonaisuutena hyppytunteja olisi mahdollisimman vähän eli mennään enemmistön tarpeiden mukaan niin Jyrki intoutuu tämän perusteella maalailemaan synkkiä visioita perussuomalaisten sisimmistä arvoista.

Hölmöä tässä on se, että satunnainen lukija tulkitsee Kasvin tarkoittavan sitä, että olisi periaatteessa parempi, että hyppytuntien määrä kaikilla olisi suunnilleen sama siitä huolimatta, että moinen järjestely todennäköisesti lisäisi merkittävästi hyppytuntien kokonaismäärää. Ja tämä siis koska vähemmistöillä on oltava suoja, vaikka kaikilla menisikin sitten huonommin. Ja Soini esiintyy sitten näytelmässä ns. järjen äänenä, joka torppaa viherpiipertäjien pönttöily-yritykset.

Olen aivan varma (toivottavasti), että tätä Kasvi ei tarkoittanut. Mutta tältä se nyt näyttää.

Ei Soinin tai varsinkaan Halla-ahon suosiossa ole ihmettelemistä. Heidän päämaalinsa ovat vihreät ja moniin vihreisiin on aivan tolkuttoman helppoa osua ja kerätä irtopisteitä yleisön ulvoessa naurusta. Ja jotenkin välillä tuntuu (tunnen monia vihreitä hyvin) että ne eivät edes tajua, miksi ihmiset pitävät vihreitä pikkuisen pösilöinä.

Minua tämä harmittaa henkilökohtaisesti siksi, että olen useasti vihreitä äänestänyt mutta viime vuosina monet kannanotot ovat olleet niin noloja, että hävettää.

Ei tämä nyt Jyrkiltä mikään major stumble ollut, mutta semminkin kuin monet netin vapautta koskeneet näkemykset ovat olleet aika oivia niin toivoisi, ettei tämmöisiä sammakoita paljoa enää loikkisi vastaan.

Täytyykin vielä laittaa sen blogiin kysymys, mitä se mahtoi tarkoittaa lauseella "historia opettaa, että muuten demokratia taantuu enemmistön diktatuuriksi." Että niinku lol.

Ei kommentteja: