keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Noksukitinä

Ei tästä montaa vuotta ole, kun Nokian arvostelemista pidettiin jumalanpilkkaan verrattavana suomalaisuuden rienauksena. Yrityskulttuurin kovuudesta kuiskuteltiin vain lähimpien kanssa, vaikka monella oli kertoa ikäviä tarinoita Nokialla työskennelleestä kaverin kaverista. Lehdistö oli hipihiljaa.

Nyt ollaan heilahdettu toiseen ääreen ja kaikilla näyttäisi olevan jonkinlainen hutkintakeppi. Erilaisia syitä yhtiön pyllymäkeen on lueteltu aina Kallasvuon vittumaisuudesta Nokian sijaintiin loskaisessa Helsingissä. Kuukausiliitteessä ongelmiksi oli mainittu matriisiorganisaatioon siirtyminen, paksu keskijohto, liiallinen tuotepaletti ja pitkä sekä jäykkä tuotantoputki.

No niin. En ole puljussa ollut töissä, joten joudun asiaa pohtimaan talonpoikaisjärjen ja hihaan tarttuneen kauppatieteen tutkinnon pohjalta.

Ensiksi tuo parjattu matriisiorganisaatio, jossa matkapuhelinyksikkö jaettiin halpalaitteisiin, multimediakännyihin ja business-puhelimiin. Kyllä tuo minun korviini kuulostaa ihan järkeenkäyvältä erottelulta. Kohderyhmät ja vehkeet poikkesivat koko lailla toisistaan joten paljon kummallisempaa olisi ollut, jos orkesteria olisi johdettu yhtenä mönttänä.

Se, että uusi organisaatiomalli johti sisäisiin kamppailuihin resursseista johtui enemmän siitä, kuinka systeemiä johdettiin kuin siitä, että jako sinällään olisi ollut huono.

Paksusta keskijohdosta en tiedä muuta kuin sen, että kovasti sieltä tuntui juuri siitä portaasta olevan liikettä ulospäin, lihavinakin vuosina.

Liiallinen tuotepaletti - no, jos joku olisi väittänyt 2005, että alalla muuten pärjää kun tekee yhden mallin ja myy sitä helvetin kalliilla, niin hoitolaan olisi kärrätty. Ei tuollaisen toimintamallin menestystä olisi kukaan voinut arvata eikä olisi pitänytkään, sillä se olisi edellyttänyt kohtuutonta riskipositiota. Jälkeenpäin on helppo pitää onnistumista neroutena, mutta olisi se voinut mennä todella kalliisti nurinkin. Ei Nokia voinut lähteä moista strategiaa toteuttamaan minkään tolkun voimalla.

Pitkä tuotantoputki (2 vuotta) - njoo, juu, onhan se pitkä trendien haistamisen ja jopa niiden toteamisen kannalta. Siinä olisi varmaan ollut hyvä pitää yllä jotain hätäfasttrackia eikä olla niin omahyväinen.

Tästä tuli nyt tämmöinen kitinän kritiikki. Tarkoituksena oli kai lausua mielipiteenä, että ei ne nyt ihan kädettömiä Noksulla oleet, vaikka viime aikojen rähäkästä sellaisenkin kuvan on voinut saada.

Ei kommentteja: